Türkiye’nin İlk Madencilik Anadolu Lisesi ile İvrindi Altın ve Gümüş Madenimizin Görkemli Bir Törenle Açılışı Yapıldı

18 Ocak 2022

Madencilik sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli ara elaman ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan ve TÜMAD tarafından yaptırılan İvrindi Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin açılışı, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı ve diğer konukların katılımıyla yapıldı.

İvrindi’de düzenlenen törene Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, TÜMAD Madencilik Genel Müdürü Hasan Yücel, madencilik sektörü sivil toplum kuruluşları yöneticileri, açılışı yapılan Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin öğretmen ve öğrencileri katıldı.

ÇARMIKLI KATILIMCILARA TEŞEKKÜR ETTİ

Törenin açılışında kürsüye çıkan Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı, katılımcılara teşekkür ederek, “Bu mutlu ve gururlu günümüzde bizi yalnız bırakmadığınız için; şahsım ve 55 yıllık tecrübesiyle, yarattığı toplumsal ve ekonomik değerlerin kalitesiyle ve sayıları 15 bini bulan çalışanlarımızla, NUROL ailesi adına teşekkür ediyor ve hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bugün açılışını yapacağımız bu eserleri bize kazandıran TÜMAD Madencilik, tamamı Türk mühendislerin geliştirdiği projelerle, son birkaç yılda ülkemizin sahip olduğu altın potansiyelini, Çanakkale Lâpseki ve Balıkesir İvrindi işletmeleriyle ekonomimize kazandırarak, katma değer üretmeyi başarmış grubumuzun güzide şirketlerinden birisidir” dedi.

TÜMAD’ın madencilik faaliyetlerinde uluslararası standartlarda en yüksek teknolojiyi kullanarak, sektöründe rol model olmayı başardığına dikkat çeken Çarmıklı, “Tüm bu faaliyetlerini, iş sağlığı ve güvenliği ilkelerine sadık kalarak, çevre ve ekosisteme zarar vermeden, ‘sosyal onaya’ öncelik verip, yörede yaşayan insanların güvenini kazanarak, gerçekleştirmesi ise bizim için ayrı bir gurur vesilesidir” ifadesini kullandı.

LİSE ARA ELEMAN İHTİYACINI GİDERECEK

Madencilikte, eğitimli, kalifiye ara eleman ihtiyacının sektördeki en büyük eksiklik olduğuna dikkat çeken Çarmıklı, “Bugün açılışını yapacağımız Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin temelini 2018 yılında hep birlikte burada attık. Hiçbir özveriden kaçınmadan lisemizi kısa bir sürede tamamlayarak, 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığımıza teslim ettik. Tematik lise olması nedeniyle bölgedeki liselerden ayrıcalıklı bir konuma sahip olan bu nezih okulumuzda, öğretmenlerimizin katkılarıyla, madencilik sektöründe elzem olan eğitimli ara eleman ihtiyacını giderecek, uluslararası bilgiyle donanmış gençlerimizin yetişeceğine yürekten inanıyoruz” dedi.

İVRİNDİ İŞLETMESİ BALIKESİR’E DİNAMİZM GETİRDİ

TÜMAD İvrindi Altın Gümüş Madeni işletmesinin açılışını da gerçekleştirmelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Çarmıklı, “İvrindi İşletmemiz, paydaş köylerdeki yatırımlarıyla, tarım ve hayvancılığı destekleyen projeleriyle, yerel satın alma ve yerel istihdam konusundaki önceliğiyle, Balıkesir ilimize şimdiden büyük bir dinamizm getirmiştir. Bugün İvrindi İşletmemizde istihdam ettiğimiz 1145 personelimizin yüzde 81’inin, madenimizin etki alanında kalan köylerden olması da bizim için ayrı bir mutluluk kaynağıdır. İvrindi İşletmemizden yıllık 3,5 ton altın ve 7 ton gümüş metali üretilerek ülke ekonomisine kazandırılmaktadır. Nurol Ailesi adına, her iki eserin de ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum; Hepinizi en içten saygılarımla selamlıyorum” ifadesini kullanarak kürsüden indi.

TÜMAD’IN BALIKESİR’İN HER YERİNDE ESERLERİ VAR

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise törende yaptığı konuşmada, Nurol Holding ve TÜMAD Madenciliğe teşekkür ederek, “İvrindi’ye çok sık gelmeye başladık. İvrindi’de yaşam kalitesi değişiyor. Ben TÜMAD Madenciliğe çok teşekkür ediyorum. Özellikle Hasan Yücel Beyle tanıştık, burada bu güzel maden işletmesi kurulacağı zaman. O günden bu güne Balıkesir’in her yerinde eserleri var. Tabii, bunun finansını sağlayan, riskine giren, bu işin bir de Nurol Ailesi var, biz hepsine teşekkür ediyoruz. Güzel işler yapmak istiyorsanız, niyetiniz iyi olacak. Madenimiz güzel çalışıyor. Siz altıyla ilgilendiniz. Gerçekten bereketi üstüne de yansıtıyorsunuz. Yaptıkları okulları anlatıyorlar, bilim merkezlerini anlatıyorlar. Ama ayrı şeylerde yapıyorlar. Kırsal kalkınma açısından, fide dağıtımından arpa dağıtımına, vatandaşımızın cami ihtiyacından sokaktaki ihtiyaç duyulan ne varsa hepsine küçük büyük demeden Nurol Ailesi hep pozitif cevap verdi. Belki bıktırdık. Belki yorduk. İvrindi alkışlıyor. Ama ağalık, beylik dağıtmakla olur. Gerçekten Nurol yakışanı kendisine yapıyor. Ben tüm Nurol ailesine teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey ise tören vesilesiyle seçkin konukları İvrindi’de ağırlamaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, kısa sürede yapımı tamamlanan
Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ilçelerine kazandırılmasından dolayı TÜMAD ve Nurol Ailesine teşekkür etti.

TÜMAD’A TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİYORUM

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ise törende yaptığı konuşmada, madencilik ve eğitim alanında iki önemli tesisin açılışını yapmak için biraraya geldiklerini vurgulayarak, “Bu açılışla gerek ilimizin ekonomisine ve ülke ekonomisine, gerekse özellikle mesleki eğitim alanında çok önemli bir girişim olduğunu, bunun Nurol Holding Ailesinin ilimize kazandırdığı önemli bir yatırım olduğunu belirtmek istiyorum. Balıkesir ilimizde toprağın üstü kadar altının da değerli olduğunu görmüş oluyoruz. Madencilik alanında ilimiz ülkemizin en başta gelen zengin illerinden biri. Bugün iki bakanlığımız arasında gerçekleştirilen işbirliği protokolünün çok önemli bir eserini görmüş olacağız. Madencilik okulumuz, bu sektördeki eğitimli işgücünü karşılaması adına atılmış güzel bir adım. Özellikle TÜMAD Madenciliğe de teşekkürü borç biliyorum. Şu nedenle, ilin Valisi olarak baktığımızda, çevreyle uyumlu, insana saygılı, sosyal fayda sağlayan, barışık bir şekilde bu işi burada başarıyla yürütüyorlar. Yaklaşık 2 yıldır buradayım, herhangi bir sorunla karşılaşmadan İvrindimize ve Balıkesirimize ekstra pek çok fayda sağlıyorlar. Ben hem TÜMAD Genel Müdürü Hasan Yücel Beye, hem Nurol Ailesine özellikle teşekkür ediyorum. Her iki yatırımın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER BİRE BİR DENEYİM KAZANACAK

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in destekleri ve yakın ilgisiyle bugün bu güzel okulu ülkeye kazandırmanın gururunu yaşadıklarını vurgulayarak, “Okulumuz her biri 34 öğrenci kapasiteli 16 derslikten oluşuyor. Lisemiz tam kapasite faaliyete geçtiğinde 544 öğrencimiz burada öğrenim görecek. Kütüphanesinden laboratuvarlarına, konferans salonundan resim odasına kadar okulumuz her türlü sosyal ve fiziksel ortama sahip. TÜMAD ile yapılan protokolle, okulumuza 1 milyon liralık laboratuvar kazandırdık. Böylece öğrencilerimiz maden teknolojilerini bire bir deneyimleyeceği bir ortama kavuşmuş olacak” diye konuştu.

SEKTÖRLE İÇLİ DIŞLI OLSUNLAR İSTİYORUZ

Bakan Dönmez, enerji ve doğal kaynaklar alanında eğitim veren liseleri sektörün yoğun faaliyet gösterdiği illerde ve bölgelerde açtıklarını dile getirerek, “Biz istiyoruz ki, bu okullarımızda teorik eğitim alan evlatlarımız sahada bunun uygulamasını bire bir tecrübe etsinler. Öğrencilerimiz eğitim süreleri boyunca madencilik sektörüyle içli dışlı olsunlar istiyoruz. Bu okullarımızın derslik, atölye, laboratuvar ihtiyaçlarının karşılanması, öğrencilerimize beceri eğitimi ve staj imkânlarının sağlanması, işbaşı eğitimlerinin verilmesi gibi uygulamalar okul-sektör işbirliğiyle hayata geçirilecek. Öğrencilerimizin sıralarda gördükleri, sınıfta öğrendikleri hiçbir şey kitap sayfalarında kalmayacak. Bizzat sahaya indiklerinde bunları uygulama imkânına sahip olacaklar” ifadelerini kullandı.

CUMHURİYET TARİHİ REKORUNU KIRDIK

Geçen yıl madencilik sektörü adına olumlu gelişmelerin yaşandığına dikkati çeken Dönmez, “2021 yılında Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırarak 5 milyar 930 milyon dolarlık maden ihracatı gerçekleştirdik. Bir önceki yıl bu rakam 4-4,5 milyar dolar civarındaydı. 2020 yılıyla kıyasladığımızda yıllık bazda yüzde 40’lık bir artış yakaladık. Zaten toplam ihracat rakamlarından da bunu görebiliyoruz. Yine Cumhuriyet tarihimizin bir rekorunu kırdık geçtiğimiz yıl 225 milyar dolar civarında bir ihracat gerçekleştirdik. 2021 yılında özellikle metalik cevherlerde, blok ve işlenmiş doğal taşlarda, endüstriyel minerallerde son 20 yılın üretim ve rekor ihracat rakamlarına ulaştık. Artık sadece geleneksel pazarlarımız yok portföyümüzde. Yeni ülkeleri de ihracat pazarlarımıza ekledik. Bundan sonra bizlere düşen görev bu çıtayı hiç düşürmeden daha da yükseklere çıkarmak. 2021 itibarıyla madenciliğin gayrisafi yurt içi hasılamız içindeki payı yüzde 1,2’ye ulaştı. Geçtiğimiz yıl madencilik sektörümüzle 59 milyar liralık bir katkı sağladık bütçeye. Bir önceki yıla göre yüzde 23’lük bir artış söz konusu. Bunlar bizim için yeterli rakamlar mı? Potansiyelimizi düşündüğümüzde elbette hayır. Ancak önceki yıllara kıyasla yukarı yönlü bir ivme sürüyor. Sürdürülebilirlik adına önemli bir gelişme” ifadesini kullandı.

TÜMAD’IN FAALİYETLERİNİ ÖRNEK GÖSTEREBİLİRİZ

Bakan Dönmez, kendi kaynaklarını yok sayan ve kaynaklarını kullanmayan bir ülkenin kalkınmasının mümkün olmayacağını dile getirerek, “Son zamanlarda madenciliğe, özellikle de altın ve gümüş madenciliğine yönelik oluşturulmaya çalışılan olumsuz algının farkındayız. Öyle ki kimi yerde iş makinalarının yakılması, tehdit ve şantajlarla çalışanların yıldırılmaya çalışılması gibi şeylere de şahit oluyoruz. Bu eylemleri düzenleyen, finanse eden ya da başka yerlerden buralara adam taşıyanların çevre mevzuatından bihaber olduklarının farkındayız. Her yıl maden ürünlerine ciddi ithalat bedelleri ödüyoruz. Bunu bir yerde azaltmamız gerekiyor. Hele ki üretim ve ihracat odaklı yeni ekonomik modelimizle birlikte dış ticaret açığımız düşmeye başladı. İnşallah yakında fazla vereceğimiz yıllar da gelecek. Böylesi bir ortamda madencilik sektörü kilit bir öneme sahip. Madencilik hem sanayinin ihtiyaç duyduğu ham maddeyi sağlıyor hem de uç ürünlerle önemli bir dış ticaret geliri sağlıyor. Biz ne madenlerimizden vazgeçeceğiz ne de çevremizden. TÜMAD’ın faaliyetleri bu anlamda örnek gösterebileceğimiz bir örnek. Maden üretimi bittiğinde bölgede toplam 32 ton altın ve 73 ton gümüş ekonomimize kazandırılmış olacak. Sahada bin 145 işçimiz istihdam ediliyor. Çalışanların yüzde 81’ini çevre köyler ve Balıkesir’den gelen kardeşlerimiz oluşturuyor” dedi.

TÜRKİYE’DE ALANINDA İLK

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise; Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılış töreninde, alanında ilk olan bir okulun açılışında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Mesleki eğitimde paradigmanın nasıl değiştiğinin en somut örneğinin yaşandığını belirten Özer, “Son zamanlarda mesleki teknik eğitimde yaptığımız paradigma değişimindeki en büyük kırılma noktası, işverenlerin mesleki ve teknik eğitimin tüm süreçlerine katılması. Artık mesleki ve teknik eğitimde, sektör temsilcileriyle müfredatı oluşturuyoruz. Birlikte güncelleme yapıyoruz. Öğrencilerin işletmedeki beceri eğitimlerini sektör temsilcileriyle planlıyoruz” diye konuştu.

İŞVEREN İÇİN CAZİP MODEL

Özer, mesleki teknik öğretmenlerinin iş başı ve mesleki gelişim eğitimlerini sektörle birlikte planladıklarını, sektör temsilcilerinden de sadece istihdam beklediklerini vurguladı. Mesleki ve teknik eğitimle ilgili son zamanlarda yaşanan dönüşümlere değinen Özer, “Yapılan değişiklikle haftada bir gün okula, diğer günlerde işletmede, reel ortamda eğitim alınan mesleki eğitim merkezlerinde olan öğrencilerin artık her ay aldığı asgari ücretin yüzde 30’u kadar miktarı işveren ödemiyor, devlet ödüyor. Dolayısıyla artık mesleki eğitim merkezi, işveren için çok cazip bir model hâline geldi. Aynı zamanda 3. sınıfın sonunda kalfa olan gençlerin son sınıfta aldığı ücret de bu kanun değişikliğiyle düzeltildi, iyileştirildi. Artık kalfalar, asgari ücretin 3’te 1’i değil, asgari ücretin yarısı kadar ücret alacak. Tüm mesleki eğitim merkezi öğrencileri, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanacak. Mesleki eğitim merkezlerinin en büyük özelliği, yaş sınırlamasının olmaması. Yani ortaokul mezunu olmak, yeterli” dedi.

AR-GE MERKEZİ KURULACAK

Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde 50 AR-GE Merkezinin açılışını yaptıklarını hatırlatan Özer, “Bu okulumuz, istihdam garantili madencilik alanındaki tek okul olduğu için madencilik alanındaki 51. AR-GE Merkezini buraya kuracağız ve bu okul sadece eğitim öğretimle hizmet sunmakla kalmayacak, AR-GE ve inovatif çalışmalar, madencilik alanında patent, faydalı model, marka ile tasarım tescillerine odaklanarak ülkemizin gelişimine katkıda bulunacak” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakan Özer, Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Oğuz Çarmıklı’ya plaket takdim etti.

Nurol Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı ise, Bakan Özer ve Bakan Dönmez’e günün anısına hediyelerini takdim etti.

Daha sonra İvrindi Altın ve Gümüş Madenine canlı bağlantı kurularak işletmenin açılışı yapıldı.

Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kurdelesinin kesilmesinin ardından bakanlar ve konuklar, okulu gezdi. Bakan Özer ve Bakan Dönmez, okulda incelemelerde bulundu, öğrenci ve öğretmenlerle sohbet etti.

Okulda bulunan ve yaklaşık 1 milyon liraya mal olan maden laboratuvarı da Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor. Burası, maden sahalarında bulunanlara benzer vasıflara sahip bir laboratuvar olma özelliği taşıyor.