Madencilik ve Finans Sektörü İstanbul’da Buluştu

27 Mart 2019

Madencilik Sektöründe yaşanan finansman sorunları İstanbul’da, düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği ile Türkiye Bankalar Birliği işbirliğinde “Madencilik, UMREK ve Finansman Toplantısı’  Wyndham Grand İstanbul Levent Oteli’nde düzenlendi.

Kısa adı “UMREK” olan; Ulusal Madenlerde Rezerv ve Kaynak Raporlama Komisyonu çalışmaları hakkında, madencilik sektörü ve  finans çevrelerini bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, madencilik sektörünün yönetici ve temsilcileri, SPK, finans kuruluşları ve bankaların yönetici ve temsilcileri katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mithat Cansız

‘HEDEF 50 TON ALTIN ÜRETMEK’

Toplantının açılışında konuşan Cansız, Türkiye’de hali hazırda 14 milyon hektarlık alanda 17 bin ruhsat üzerinden madencilik faaliyetlerinin yürütüldüğünü dile getirerek, “Son 30 yılda artan arama faaliyetleri neticesinde çeşitli rezervler keşfedildi. Altın Anadolu’da çok eski zamandan beri bulunmasına rağmen 2000 yılına kadar altın üretimimiz sıfır. 2000’den sonra yabancı firmaların da yatırımlarıyla süreç hızlandı. Altında görünür rezervimiz bin 200 ton. Bu da yaklaşık 50 milyar dolarlık bir büyüklük demek. Diğer yandan, Türkiye’nin altın potansiyeli 6 bin 500 ton seviyesinde. Türkiye altında 33,5 ton üretimle 2013’te zirveyi gördü. Bu rakam 2018’de 27,1 ton seviyesine geldi. Altın üretiminin bu yıl en az 30 tona çıkaracağız. Altın üretimi için her türlü kolaylığı sağlayacağız. Hedefimiz, 2023’te 50 ton üretme kapasitesi olan bir ülke haline gelmek” bilgisini paylaştı.

Finans temsilcilerinin de söz alarak görüşlerini dile getirdiği toplantıda; madencilik sektörün yaşadığı finansman sorunlarını ise Altın Madencileri Genel Başkanı ve  TÜMAD Madencilik San. Ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Hasan Yücel, Lâpseki ve İvrindi projelerindeki deneyimlerini aktararak anlattı.

TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Hasan Yücel

‘DÜNYADA BİR İLKE İMZA ATTIK’

Yücel, iki yatırım projesinin aynı anda finanse ederek üretime geçirilmesini sağlayarak dünyada bir ilke imza attıklarını vurgulayarak, “Bu kolay olmadı. Ama sosyal onay, paydaşlarla doğru iletişim ve doğru risk analizi, olası riskleri önleyecek planların hazır olması ve olmazsa almaz olarak çevre hassasiyeti konusundaki duyarlılığımız bu başarıyı elde etmemizi sağladı. Müthiş bir başarı sağladık. Bunu da dünya rekoru kırarak yaptık. Bunu başarmak için sistemin bütününü kavramanız gerekiyor. Dünya ile aynı dili konuşmanız lazım” dedi.

Bu başarıdan dolayı TÜMAD’ın iki yıldır ‘doğal kaynaklar’ dalında uluslararası ve ulusal düzeyde birçok ödüle layık görüldüğünü ifade eden Yücel, “Gururlanarak söylüyorum, bunu Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Ziraat Bankası ve Halk Bankası ile birlikte başardık. Fizibilite raporuyla madenin uyumlu olduğu bu kadar güzel işletme az bulunur. Bunun nedeni hassas çalışmamızdır. Bizi gururlandıran bir başka tablo ise bunun tamamının yerli mühendisler tarafından yapılmasıdır. Bizim yatırımımız 200 milyon dolarlık olmasına rağmen, geçtiğimiz günlerde 1 milyar dolarlık projeler içerisinden birincilik ödülünü almayı başardık. Dünyanın neresine giderseniz gidin, en gelişmiş ülkelere bile gitseniz, bugün teknoloji, sosyal onay ve çevreye gösterdiğimiz hassasiyet sayesinde kendimizi kabul ettirmiş durumdayız” bilgisini paylaştı.